Narcistische Persoonlijkheidsstoornis Test

De narcistische persoonlijkheidsstoornis test is er om jou te helpen. Vermoed jij dat jouw partner aan deze stoornis lijdt? Deze test kan je helpen jouw gevoel te ontkrachten of bevestigen.

Wat is narcisme?

Narcisme is een eigenschap van iedereen. Elk mens is van nature narcistisch. Het is op sommige momenten belangrijk dat je jezelf voorop stelt. Je kunt dus stellen dat dit een natuurlijk verschijnsel is.

Waaraan herken je een narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Als er sprake is van een narcistische persoonlijkheidsstoornis is er meer aan de hand. Een persoonlijkheidsstoornis veroorzaakt problemen op sociaal en persoonlijk vlak. Iemand die lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis kan overkomen als een betweter. Vaak weet een persoon precies hoe hij andere mensen kan bespelen. Een aantal kenmerken zijn:

  • Charmant overkomen naar de buitenwereld
  • Gebrek aan empathie
  • Niet tegen kritiek kunnen
  • Grootheidswaanzin
  • Egocentrisch gedrag vertonen
  • Manipulatie
  • Altijd anderen de schuld geven

Zo zijn er nog vele andere kenmerken waaraan de persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis lijdt. Deze kenmerken staan beschreven in DSM (Diagnostic and Statical Manual of Mental Disorders). DSM is een richtlijn welke wordt gebruikt voor het stellen van een diagnose. Deze richtlijn wordt uitgegeven door de Amerikaanse vakvereniging van psychiater.

Narcistische Persoonlijkheidsstoornis test

Het is niet precies bekend wat de oorzaken zijn van deze stoornis. Wel bestaat het vermoeden dat het een combinatie is van factoren. Erfelijkheid, aanleg, omgeving en ontwikkeling van de psyche. De verhouding tussen denken en voelen is niet in evenwicht. Ze kunnen zich moeilijk inleven in anderen en lijken minder gevoel te hebben.

Veel mensen die een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelen zijn opgegroeid in een onveilig gezin. Hierdoor is het zelfvertrouwen en vertrouwen in anderen niet voldoende ontwikkelt. Ook hebben ze zichzelf geleerd emoties weg te stoppen.

Wat zijn de gevolgen

Het is zwaar om met een narcist te leven. Binnen de relatie kunnen zich er verschillende vormen van geweld voordoen. Een slachtoffer gelooft vaak in het feit dat de narcist veranderd. Ze laten zichzelf geloven dat het wel meevalt. Keer op keer komt de harde waarheid boven en blijkt dat de persoon die lijdt aan deze stoornis niet veranderd is.

De narcistische persoonlijkheidsstoornis test

Wil je na het lezen van deze tekst weten of je mogelijk te maken hebt met iemand die lijdt aan deze stoornis? Klik op de link om de narcistische persoonlijkheidsstoornis test te doen.

Bekijk ook

Wat is een Narcistische Persoonlijkheid?

Iedereen kent waarschijnlijk wel iemand in zijn omgeving die je als een narcistische persoonlijkheid kan bestempelen. Maar wat houdt dat woord precies in?

Narcistische Persoonlijkheidsstoornis Kenmerken

Kenmerken van de narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn voornamelijk de grootheidswaanzin en de enorme behoefte aan waardering.

Hoe Omgaan met een Narcist

Hoe omgaan met een narcist, een vraag die misschien vaak voorkomt maar die niet zo snel beantwoord kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *