ODD Behandeling

Bij de behandeling van de gedragsstoornis ODD zal allereerst moeten worden vastgesteld of deze kinderen nog andere gedrag- of leerstoornissen hebben zoals ADHD.

Als andere gedragsstoornissen worden geconstateerd, met name ADHD zal er eerst gekeken moeten worden om deze te behandelen. Dit kan met medicijnen of andere stimulerende middelen om zo het kind en de ouders uit de vicieuze cirkel te halen en de goede kant op te krijgen.

Begeleiding van het kind, ouders en/of het hele gezin kan een optie zijn om een verbeteringstraject te starten. Hier worden ouders getraind te kijken naar het gedrag dat ze zelf vertonen en wat ze kunnen doen om het probleemgedrag van hun kind(eren) te veranderen.

Het is vaak dat ouders vast zitten in patronen die, hoe goed bedoelt ook afwijkend gedrag aan een kind door geven zoals het geven van veel negatieve aandacht. Daarnaast zijn ouders vaak helemaal ten einde raad of lopen ze flink op hun tenen alvorens ze hulp hebben ingeschakeld.

Het is daardoor lastig om positieve aandacht te geven. Deze ouders hebben vaak ook helemaal geen positieve interactie met hun kinderen. Het is belangrijk om dit weer op te pakken en het patroon van negativiteit te doorbreken.

Het is dus belangrijk om de oude herhaalde ineffectieve straffen, emotionele straffen en opmerkingen, om te zetten naar alleen maar positiviteit.

Deze behandeling zal samen met een therapeut moeten worden uitgevoerd. Allereerst met de ouders om zo de ouder – kind interactie te kunnen bespreken en na te gaan welke procedures passend zijn.

Als ouder zal je in training moeten om positief te blijven met het spelen van interactie met je kind. Daarnaast zullen ze worden opgeleid om positief gedrag van hun kind te herkennen en dit ook te belonen.

Het inzien dat negatief gedrag van de ouders het wangedrag van hun kind bevorderd is vaak een lastige taak. Behandelsessies met een therapeut bied ouders een mogelijkheid om te oefenen met de verschillende technieken van opvoeding.

Het is belangrijk om als ouder vroeg te beginnen met het ingrijpen op de ontwikkeling van wangedrag. Het is effectiever hiermee te beginnen als het kind nog jong is dan te wachten tot ze zijn uitgegroeid.

Bij oudere kinderen is het waarschijnlijk beter om deze groepsbehandelingen te laten volgen om zo de gevolgen van hun gedrag in te zien.

Bekijk ook

Tips voor Kind met Autisme

Als je kind autistisch is dan sta je open voor alle tips die het dagelijkse leven makkelijker maken. In dit artikel tips voor uit en thuis.

Gedragsproblemen bij Volwassenen

Wanneer mensen denken aan gedragsproblemen bij volwassenen dan denken ze vaak aan kinderen. Maar veel gedragsproblemen komen dus ook voor bij volwassenen.

Gedragsproblemen op School

Steeds vaker komen gedragsproblemen op school voor. Leraren worden hier bijna dagelijks mee geconfronteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *