Omgaan met een Narcistische Persoonlijkheidsstoornis

Kan je er  er wat aan doen als je een buitenstaander bent, of niet? Hieronder wordt het een en ander uitgelegd wat narcisme precies is en waar het vandaan komt. Narcisme komt eigenlijk voort uit een mythe, deze mythe weerspiegelt wat wij denken over een narcist.

Lang geleden leefde er eens een prins in een prachtig kasteel. Hij had alles wat zijn hartje begeerde behalve een grote liefde. Elke dag werd hij overspoeld door liefde van zijn familie en vrienden, maar toch voelde hij zich alleen. Het voelde alsof niemand hem begreep en hij ging op zoek naar een metgezel die hem kon bekoren. Hij stuurde brieven door heel het land en zelfs brieven naar verre koninkrijken. “De knappe prins is opzoek naar een mooie prinses” stond er op de pamfletten. Van heinde en verre kwamen er mooie prinsessen naar het hof van de prins, maar na maanden zoeken zat er geen een prinses bij die hem kon bekoren.

Zijn ouders, de koning en de koningin, vonden het maar gedoe en vertelde hem dat hij nu maar eens een prinses moest trouwen die hij kon respecteren. De prins ging akkoord en koos zijn prinses uit. Niet veel later trouwde de prins en de prinses. Maar een gelukkig huwelijk werd het niet. Toen de prins op een namiddag in de tuinen van zijn paleis ging wandelen, keek hij naar de vijver. De vijver weerspiegelde mooi met de neergaande zon, de prins keek naar de reflectie van het water en boog zich wat meer om te kijken wat het water nog meer liet zien. Wat de prins toen zag benam zijn adem. Hij had nog nooit zoiets moois gezien, dat was de mooiste persoon die hij ooit had gezien nog mooier dan zijn prinses. De prins wist niet dat hij naar zijn eigen reflectie keek.

Elke dag maakte de prins een wandelingetje naar het meer om zijn eigen reflectie te kunnen zien. De prinses wist niet wat de prins elke dag deed en werd verdrietig. Ze kon hem niet meer bekoren en alles wat ze deed of zei, ontving ze een snauw van de prins. Tot op een dag de prins weer van plan was om naar het meer te lopen, achtervolgde de prinses haar prins. Ze zag hem naar het meer lopen en hij boog zich weer naar de oppervlakte van het water, de prins stond een uur naar zijn spiegelbeeld te kijken.

De prins was zo verliefd op zijn spiegelbeeld te worden dat hij graag nog dichterbij wilde kijken, maar de prins viel. Hij viel voorover in het water en zonk naar de bodem van het meer. De prinses schrok en rende achter hem aan en bukte voorover om de prins uit het water te trekken. Ook zij keek naar de weerspiegeling van het water en ze zag zichzelf. Ze voelde aan haar gezicht, ze zag de weerkaatsing van de zon en wist dat het haar eigen spiegelbeeld was. De prins kon niet meer worden gered. Veertig jaar later liep de prinses, die inmiddels koningin was, een wandeling door de tuinen. Het meer was inmiddels opgedroogd, maar toch zag ze iets op de plek waar ooit het meer heeft bestaan. Ze liep dichter bij en ze zag, een bloem met gele blaadjes en een kelk. Ze noemde de bloem: “Narcis”.

Dit verhaal omschrijft precies hoe om te gaan met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, verwacht niks dus geen empathie, steun etc. Er kan worden gerekend op onvolwassen gedrag en de narcist speelt spelletjes. Een narcist denkt alleen aan zichzelf denk daarom aan je eigen grenzen, er mag best “nee” gezegd worden. En houd vooral de eer aan jezelf bij het omgaan met een narcistische persoonlijkheidsstoornis!

Bekijk ook

Wat is een Narcistische Persoonlijkheid?

Iedereen kent waarschijnlijk wel iemand in zijn omgeving die je als een narcistische persoonlijkheid kan bestempelen. Maar wat houdt dat woord precies in?

Narcistische Persoonlijkheidsstoornis Kenmerken

Kenmerken van de narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn voornamelijk de grootheidswaanzin en de enorme behoefte aan waardering.

Hoe Omgaan met een Narcist

Hoe omgaan met een narcist, een vraag die misschien vaak voorkomt maar die niet zo snel beantwoord kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *