Oorzaken borderline

Borderline oorzaken
De oorzaken van een borderline persoonlijkheidsstoornis zijn net als bij andere psychische stoornissen complex. De naam Borderline  is ontstaan als gevolg van verschillende theorieën. In de jaren 40 en 50 zat de aandoening op de grens van neurose en psychose. Sommige belangengroepen hebben aangevraagd de naam te veranderen. Op dit moment zijn er nog geen manieren om de stoornis te voorkomen al is de oorzaak al wel verder onderzocht.

Mogelijke oorzaken zijn:

1. Erfelijkheid; sommige studies voor tweelingen bewijzen dat borderline erfelijk is
2. Omgevingsfactoren; de omgeving kan een grote invloed hebben op borderline, mensen met borderline persoonlijkheidsstoornis hebben vaak een geschiedenis van kindermishandeling, verwaarlozing of scheiding van ouders of liefde
3. Afwijkingen in de hersenen; veranderingen in de hersenen worden vaak genoemd als mogelijke oorzaken bij emotieregulatie, impulsiviteit en agressie. Ook zijn er bepaalde chemische reacties in de hersenen die helpen bij het bepalen van je stemming, deze kunnen mogelijk niet goed werken.
Een combinatie van bovenstaande zal resulteren in een borderline persoonlijkheidsstoornis.

Risicofactor Borderline
Je persoonlijkheid vorm je tijdens je kindertijd. Deze persoonlijkheid bestaat uit zowel omgevingsfactoren als erfelijke factoren, en een deel van je ervaringen. De meeste factoren die je persoonlijkheid ontwikkelen kunnen ook een borderline stoornis ontwikkelen. Zoals hierboven al omschreven zijn erfelijke aanleg, je hebt een hoger risico als een ander familielid het ook heeft. Misbruik, seksueel of fysiek. Verwaarlozing tijdens de kindertijd. Ook kan je borderline ontwikkelen onder omstandigheden van ernstige ontbering of verlatenheid als kind.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Iemand met een borderline  stoornis voelen zich vaak alleen, hopeloos en onbegrepen. Vaak hebben ze zelfhaat over zelfminachting. Ze komen bedroefd en destructief over, en zijn zich ook vaak bewust van dit gedrag. Impulsiviteit kan leiden tot problemen met gokken, rijden of zelfs overtreden van de wet. Het kan zijn dat vele gebieden van je leven worden beïnvloed, met inbegrip van relaties, werk of school.

Als u deze dingen herkend, raadpleeg dan uw arts. De juiste behandeling kan u helpen zich beter voelt over jezelf en helpen je een meer stabiel leven te lijden. Als u deze dingen in een familielid of vriend ziet, praat dan met hem om te bespreken of hij/zij een arts wil bezoeken.

Onderzoek en diagnose Borderline
Persoonlijkheidsstoornissen zijn gediagnosticeerd op basis van tekenen en symptomen en een gedegen psychologische evaluatie. Te worden gediagnosticeerd met een persoonlijkheidsstoornis, moet iemand voldoen aan de criteria van de Diagnostic and Statistical Manual for Mental Disorders (DSM) gespeld. Deze handleiding is een uitgave van de American Psychiatric Association en wordt gebruikt door de geestelijke gezondheidszorg om psychische aandoeningen te diagnosticeren en door verzekeringsmaatschappijen om vergoeden te bepalen voor behandelingen. De DSM criteria houden er rekening mee dat mensen met een borderline-stoornis een patroon van instabiele relaties, zelfbeeld en stemming te hebben, en impulsief gedrag. Deze meestal beginnen in de vroege volwassenheid.

Bekijk ook

Gespleten Persoonlijkheid

Veel mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis hebben een andere aandoening in aanvulling op BPS zoals een gespleten persoonlijkheid.

Wat te Doen als ik Borderline heb?

Het nemen van die eerste stap om jezelf te helpen is misschien moeilijk. Bekijk wat de behandelingsopties en de behandeling tegen Borderline kan zijn.

Kan ik een Vriend Helpen met Borderline?

Ken je iemand die borderline heeft en beïnvloedt dit jou ook? Het belangrijkste is je vriend of familielid te helpen om de juiste diagnose te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *