De Borderline persoonlijkheidsstoornis begint vaak al in de kindertijd of pubertijd. Sommige onderzoeken wijzen zelfs op het begin van borderline bij peuters.
Mensen die gediagnosticeerd worden met deze aandoening en vaak ernstige symptomen hebben, hebben soms intensieve zorg nodig. Andere maken gebruik van een aantal poliklinische behandelingen maar zullen nooit spoedeisende of opname nodig hebben. Het kan zelfs zijn dat de persoonlijkheidsstoornis vanzelf overgaat zonder enige vorm van therapie.
Welke stoornissen gaan vaak samen met borderline?
Depressie en autisme zijn stoornissen die nauw verwant zijn aan de Borderline. Een persoonlijkheidsstoornis komt meestal niet allen maar in combinatie met andere stoornissen. Door deze extra voorkomende aandoeningen kan het moeilijker zijn om te diagnosticeren wat iemand precies heeft. UIteraard wordt het vaststellen van de juiste behandeling daarmee ook een flinke uitdaging. Vooral als symptomen van andere aandoeningen overlappen met de symptomen van de borderline persoonlijkheidsstoornis.
Vrouwen met een borderline persoonlijkheidsstoornis hebben meer kans op extra voorkomende aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen of eetstoornissen. Bij mannen komt borderline persoonlijkheidsstoornis vaker voor in combinatie met middelen misbruik of sociale persoonlijkheidsstoornissen zoals ADHD of Asperger.
Andere ziekten die vaak voorkomen bij borderline zijn onder meer diabetes, hoge bloeddruk, chronische rugpijn, Artritis, en Fibromyalgie. Deze ziekten worden geassocieerd met obesitas, wat vaak een voorkomende bijwerking is van de voorgeschreven borderline persoonlijkheidsstoornis medicijnen en andere medicijnen om psychische stoornissen te behandelen.