ADD bij Kinderen

ADD is een gecompliceerde aandoening bij kinderen, vooral onder schoolgaande kinderen. Het staat ook bekend als aandachttekort stoornis of hyperactiviteit. De aandoening wordt beschouwd als een leerstoornis, net zoals autisme en dyslexie. Ook staat ADD bekend als hyperactiviteit en ADHD, of Attention Deficit Hyperactivity Disorder.

Wanneer je kind problemen heeft met rustig zitten, het invullen van schooltaken of wanneer het vaak problemen heeft op school? Dan kan hij of zij last hebben van deze aandachtsstoornis.

ADD kinderen kunnen niet stil zitten

Kinderen met de aandoening zijn snel afgeleid, en kunnen niet stil zitten. Ze zijn zeer hyperactief. De oorzaak van ADD is onbekend. Het is vermoedelijk erfelijk, omdat dit meestal wordt gezien bij kinderen waarvan minstens één ouder ook lijdt aan de aandoening.  Bovendien lijkt het vaker voor te komen bij mannen dan bij vrouwen.

Vaak zijn het de ouders die merken dat hun kind ongewoon actief gedrag vertoond. Op school kan je contact opnemen met iemand, vaak een leraar, die speciaal is opgeleid voor ADD. Dit kan de eerste stap richting hulp zijn.  Ook is het verstandig om naar de huisarts te gaan om vast te stellen of je kind ADD heeft. De kinderarts zal vragen stellen over het gedrag van je kind en neemt de familiegeschiedenis door.

Diagnose en medicatie ADD

Als de diagnose wordt gesteld is het mogelijk dat je kind medicatie krijgt. Dit is meestal Ritalin wat zeer effectief is en wordt gebruikt voor het reguleren  van de symptomen van ADD. Sommige ouders voelen zich schuldig bij het geven van een medicijn aan hun kind. Maar de ouders moeten zich realiseren dat dit alleen is om het kind te helpen. Ritalin helpt tegen het overslaan van de elektrische impulsen in de hersenen naar de brandstof in de spieren. Er zijn soms milde bijwerkingen van Ritalin, zoals hoofdpijn en buikpijn.

Je huisarts kan je vertellen suikers te vermijden. Kleurstoffen, additieven en suikers kunnen bijdragen aan hyperactiviteit bij kinderen. Voornamelijk een ADD kind kan hier veel problemen door ervaren.

Het is de vraag of een kind de aandoening ontgroeit. Er zijn prachtige hulpmiddelen en video’s beschikbaar, maar met de huisarts zal de stoornis en de prognose in detail worden besproken. Sommige mensen zeggen dat je ADD ontgroeit, andere professionals zijn van mening dat je het nooit zal ontgroeien. Vaak wordt een ADHD kind later een workaholic of een persoon die is altijd een “bezige bij” is.

Bekijk ook

Ik heb ADD wat nu?

Als je denkt "ik heb ADD wat nu?" En op zoek bent naar informatie over ADD let dan op dat veel van wat hieronder beschreven wordt relevant kan zijn.

Wat is ADD?

ADD is een aandoening die zorgt voor grote moeite hebben met aandacht. Hoewel deze aandoening voornamelijk volwassenen treft komt dit ook voor bij kinderen.

Heb ik ADD?

Of jij ADD hebt is alleen vast te stellen door een arts. Maar waar moet je op letten als je denkt ADD te hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *