Ik heb ADD wat nu?

Als je denkt “ik heb ADD wat nu?” En op zoek bent naar informatie over Attention Deficit Disorder (ADD), let dan op dat veel van wat hieronder beschreven wordt relevant kan zijn.

Technisch gezien wordt term ADD niet meer gebruikt. In plaats daarvan worden bij kinderen die de symptomen van ADHD vertonen maar geen hyperactief/impulsief symptomen hebben nu gediagnosticeerd met ADHD. Deze termen betekenen vrijwel hetzelfde.

Wat is ADHD: Een Algemeen Overzicht

Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is een stoornis die wordt gekenmerkt door een aanhoudend patroon van onoplettendheid en/of hyperactiviteit/impulsiviteit. Problemen met aandacht zijn onder meer het maken van slordige fouten, taken niet voltooien, niet georganiseerd zijn in het bijhouden van de dingen, en snel zijn afgeleid.

Impulsiviteit kan verschijnen als ongeduldig zijn, moeite hebben met wachten op je beurt, antwoorden eruit flappen, en frequent onderbreken. Hoewel veel mensen met ADHD zowel onoplettend en hyperactief/impulsief gedrag vertonen is dat niet bij iedereen het geval.

“Maar hebben niet alle kinderen dit soort gedrag?”

Omdat de meeste mensen en vooral kinderen dit gedrag van tijd tot tijd vertonen, kan het moeilijk zijn om gedrag dat ADHD weerspiegelt en normaal gedrag te onderscheiden van elkaar. Het belangrijkste onderscheid is dat bij mensen met ADHD de problemen met aandacht en/of hyperactiviteit/impulsiviteit aanzienlijk meer aanhoud, ernstiger en intenser is.

Er is verschil tussen een energiek kind en een waarvan het activiteitsniveau problemen veroorzaakt, tussen een vriendelijk en spraakzaam kind en een kind die overmatige praat. Het verschil is dat voor een kind met ADHD deze gedragingen significante beperkingen in het dagelijks functioneren kan veroorzaken. Wanneer dergelijke bijzondere waardevermindering niet evident is, en het gedrag komt slechts af en toe, dan is de kans groot dat het typisch gedrag is wat bij een kind van deze leeftijd hoort.

Een bijzonder aspect van ADHD is dat een kind de symptomen aanzienlijk kan variƫren op verschillende tijdstippen en in verschillende settings. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk dat ouders zich afvragen waarom hun kind ADHD heeft terwijl dat kind aandachtig naar TV kan kijken of met volle concentratie kan spelen op de Nintendo. Ook tijdens vrije spelactiviteiten zijn kinderen met ADHD zijn vaak niet te onderscheiden van hun mede kinderen.

Voor kinderen met ADHD heeft het verschil in symptomen niets te maken met luiheid of opstandigheid (hoewel dit ook een probleem kan zijn wat moet worden aangepakt!). Helaas zijn de symptomen in de klas vaak erger dan in de thuisomgeving, en dit verklaart vaak de verschillende opvattingen die ouders en leerkrachten hebben van hetzelfde kind.

Bekijk ook

Wat is ADD?

ADD is een aandoening die zorgt voor grote moeite hebben met aandacht. Hoewel deze aandoening voornamelijk volwassenen treft komt dit ook voor bij kinderen.

ADD bij Kinderen

Als je kind problemen heeft met rustig zitten, het invullen van schooltaken krijgt het dan vaak problemen op school? Dan kan hij of zij ADD hebben.

Heb ik ADD?

Of jij ADD hebt is alleen vast te stellen door een arts. Maar waar moet je op letten als je denkt ADD te hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *