Wat is ADD?

ADD, de afkorting voor Attention Deficit Disorder, is een aandoening die zorgt dat de persoon in kwestie grote moeite heeft met aandacht ergens voor opbrengen en vasthouden. Hoewel deze aandoening voornamelijk volwassenen treft komt dit ook vaak voor bij kinderen. Ongeveer 20% van de kinderen die naar de basisschool gaan hebben een vorm van deze aandachts stoornis. Het lastige is dat er nog niet zoveel bekend is over deze aandoening.

ADD en leerstoornis

Het is bekend dat ongeveer 30% van de kinderen op school een specifieke leerstoornis heeft. Mensen met een tekort aandacht hebben moeite met het uitzoeken van informatie, waardoor speciale klassen nodig zijn voor deze kinderen. In het grootste deel van de gevallen wordt ADD net als ADHD geholpen met medicatie. Het is mogelijk om over de stoornis  heen te groeien. Eenmaal voorbij de tienerjaren zullen een aantal mensen over de aandoening heengroeien. Andere blijven ADD houden ook al zijn ze inmiddels volwassen.

ADD moeilijk vast te stellen

Bij mensen met attention deficit disorder, wordt vaak een verkeerde diagnose gesteld omdat veel van deze symptomen gerelateerd zijn aan de ontwikkeling van het kind. Kinderen kunnen “normaal” zijn op de ene leeftijd maar op een andere weer niet. Het aangeven wat nu precies het verschil is tussen “normaal” en niet normaal is het moeilijkste gedeelte.

Zonder aandacht geen prestaties

Enkele van de meest voorkomende symptomen is gewoon gebrek aan aandacht, wat leidt tot problemen op school. Overmatige verstrooidheid gaat vaak samen met deze aandoening maar het kan ook moeilijk zijn vast te stellen of iemand daardoor ook daadwerkelijk ADHD heeft. Hyperactiviteit, rondrennen, overvloedig praten en vaak onderbreken kunnen ook tekenen zijn van ADHD.

Alleen professional kan ADD vaststellen, maar ook niet met 100% zekerheid

De enige manier waardoor je erachter kunt komen of je kind ADD heeft is door naar de huisarts te gaan. Aangezien het niet altijd voor de hand ligt dat ADD de diagnose is, is de beste manier om hierachter te komen naar de kinderarts of psychiater te gaan om het zeker te weten en te kunnen beginnen met de behandeling van het probleem

Bekijk ook

Ik heb ADD wat nu?

Als je denkt "ik heb ADD wat nu?" En op zoek bent naar informatie over ADD let dan op dat veel van wat hieronder beschreven wordt relevant kan zijn.

ADD bij Kinderen

Als je kind problemen heeft met rustig zitten, het invullen van schooltaken krijgt het dan vaak problemen op school? Dan kan hij of zij ADD hebben.

Heb ik ADD?

Of jij ADD hebt is alleen vast te stellen door een arts. Maar waar moet je op letten als je denkt ADD te hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *