Heb ik ADD?

ADD houdt in dat je je koppie er niet goed bij kan houden en daar ook aanzienlijke problemen van ondervindt, thuis op school of op het werk. Of jij daadwerkelijk lijdt aan deze aandoening, is alleen vast te stellen door een gespecialiseerde arts. Een huisarts heeft onvoldoende kennis om in de spreekkamer te kunnen beoordelen of jij last hebt van ADD/ADHD. Attention Deficit Disorder (ADD) is een van de meest voorkomende psychische stoornissen bij kinderen. Het kan voorkomen met (vaker) of zonder hyperactiviteit en komt vaker voor bij mannen. De aandoening komt meestal naar boven bij de leeftijd van 2 of 3 jaar. Hulp voor deze kinderen wordt vaak nog niet gezocht tot deze kinderen naar school gaan en moeilijkheden ervaren.

Waar moet je op letten als je denkt ADD te hebben?

Als je last hebt van onderstaande punten is het aan te raden om via je huisarts een verwijzing te regelen.  Hij of zij kan zelf geen test uit voeren om te kijke of je hebt hebt omdat er veel meer bij komt kijken dan een lijstje met symptomen.

 • Je hebt moeite je aandacht erbij te houden.
 • Het lukt je niet om diep in te gaan op schoolwerk of andere verplichte klussen.
 • Het lukt je niet aandacht te geven aan details bij schoolwerk op andere activiteiten.
 • Je luistert vaak niet goed.
 • Verliest vaak zaken die nodig zijn om iets te doen?
 • Je kan niet stilzitten.
 • Je bent vergeetachtig met dagelijkse dingen.
 • Last van overmatig praten.
 • Moeite met wachten op zijn/haar beurt.
 • Loopt vaak rond en klimt overal in, ook als dit ongepast is.
 • Geeft vaak al antwoord nog voor er een vraag is gesteld.

Als baby hebben ADD patiënten al moeite met leren en de aandacht erbij houden. Dit is ook het centrale kenmerk van ADD. Daarnaast zijn Impulsiviteit, slechte zelfbeheersing, prikkelbaarheid en onvermogen om bevrediging uit te stellen, af te remmen en overactiviteit vaak genoemde kenmerken van ADD. Ouders en leerkrachten geven vaak commentaar dat deze kinderen niet stil kunnen zitten.

Kinderen met ADD hebben ook vaak sociale problemen en worden aangeduid als onvolwassen, niet meewerkend, egocentrisch en bazig.  Agressief gedrag, leesproblemen en andere academische problemen komen ook voor.

Bekijk ook

Ik heb ADD wat nu?

Als je denkt "ik heb ADD wat nu?" En op zoek bent naar informatie over ADD let dan op dat veel van wat hieronder beschreven wordt relevant kan zijn.

Wat is ADD?

ADD is een aandoening die zorgt voor grote moeite hebben met aandacht. Hoewel deze aandoening voornamelijk volwassenen treft komt dit ook voor bij kinderen.

ADD bij Kinderen

Als je kind problemen heeft met rustig zitten, het invullen van schooltaken krijgt het dan vaak problemen op school? Dan kan hij of zij ADD hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *