Hoe werkt een ADHD test

Bestaat er zoiets als een ADHD test? De medische wetenschap probeert al heel lang ADHD met behulp van testen te diagnosticeren en te behandelen. Toch is er geen enkele ADHD test beschikbaar om artsen te helpen deze veel voorkomende aandoening te diagnosticeren. Maar in de praktijk blijkt praten met de patiënt en familieleden het belangrijkste diagnostische hulpmiddel dat artsen hebben om ADHD vast te kunnen stellen.

Daarom wordt er toch gesproken over een soort van ADHD test.

Door met hen te praten, kan de arts meer informatie krijgen over de dagelijks stemmingen, gedragingen, productiviteit en leefgewoonten van de patiënt. De Engelse benaming voor ADHD is Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Oftewel aandachtstekort stoornis met hyperactiviteit.

Hoe werkt een ADHD test?
De arts zal een diagnose van ADHD baseren op criteria van de American Psychiatric Association, deze staan beschreven in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, ook wel bekend als DSM-IV.

De ADHD test kan het volgende omvatten:

– Praten met het kind of volwassene om een voorgeschiedenis van de patiënt te krijgen
– Praten met de ouders of familie van een patiënt over gezondheid en gedragsgeschiedenis
– Lichamelijk onderzoek
– Klinische evaluatie met behulp van gestandaardiseerde gedragsschalen en/of vragenlijsten
– Beoordeling van de academische, sociale en emotionele ontwikkeling van de persoon
– Evaluatie van leerstoornissen, indien van toepassing
– Controleren van gehoor- en gezichtsvermogen van de persoon
– Het testen van het bloed
– Testen van de bloedziekten zoals schildklierziekte
– Testen hersengolven een encephalograph om de elektrische activiteit te meten in de hersenen
– CT-scan of MRI om te controleren op hersenafwijkingen

Als de patiënt een kind is, zal de arts met de ouders praten over het gedrag van het kind. De arts zal vragen naar de leeftijd, wanneer het  gedrag begon en op welk gebied het kind symptomen van ADHD toont. De arts kan vragen om een gedragsevaluatie van een leraar en schoolprestaties van het kind.

Als de patiënt een volwassene is, kan de arts praten met een echtgenoot of een ander familielid. Dit is om een nauwkeurig en sociaal beeld te krijgen van de persoon. Bij volwassenen die misschien ADHD hebben, zal de arts vragen om informatie over de kindertijd om symptomen te identificeren. Dat omvat:

– Gedrag thuis
– Gedrag op school
– School resultaten
– Interacties met collega’s en broers en zussen
– Andere aanwijzingen voor ADHD tijdens de kindertijd

ADHD wordt vaak gediagnosticeerd bij volwassenen. Het begint eigenlijk al in de kindertijd. Wanneer er “bewijs” is van ADHD gedrag als kind, kan dit de arts helpen een nauwkeurige diagnose te stellen en behulpzaam zijn bij een effectieve behandeling van de symptomen. Maar liefst 50% van de kinderen met ADHD zullen nog steeds symptomen hebben wanneer ze volwassen zijn.

Bekijk ook

Ik heb ADD wat nu?

Als je denkt "ik heb ADD wat nu?" En op zoek bent naar informatie over ADD let dan op dat veel van wat hieronder beschreven wordt relevant kan zijn.

Wat is ADD?

ADD is een aandoening die zorgt voor grote moeite hebben met aandacht. Hoewel deze aandoening voornamelijk volwassenen treft komt dit ook voor bij kinderen.

ADD bij Kinderen

Als je kind problemen heeft met rustig zitten, het invullen van schooltaken krijgt het dan vaak problemen op school? Dan kan hij of zij ADD hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *