Asperger en Hulp op School

Veel kinderen met Asperger ervaren grote problemen met zich aan te passen aan de schoolomgeving. Sommige kinderen beginnen vroeg met worstelen, veelal beginnend bij de kleuterschool of peuterspeelzaal. Bijna alle kinderen met Asperger hebben problemen met zich aan te passen op het moment dat ze in de bovenste basisschool klassen zitten en/of net aan de middelbare school beginnen.

Zorg er bij ieder schooljaar dan ook voor dat er opnieuw routines worden bepaald, niet alleen voor school maar ook voor thuis. Veel kinderen met Asperger hebben moeite zich aan te passen aan de nieuwe schooljaren en de routines die daarbij horen. Al weken voorafgaand aan het schooljaar is het aan te raden alvast te beginnen aan een planning.

Deze planning kan van alles betekenen, op tijd naar bed, op tijd uit bed, zorgen dat alles klaarstaat voor de volgende dag of op gezette tijden eten. Het maken van lunch alvast bij het ontbijt, noem het maar op. Als het zich maar richt op dezelfde werkwijze zoals de kinderen straks ook naar school gaan. Het allerbelangrijkste is het herstellen van de ochtendroutines zodat ze zich daarbij al “comfortabel” voelen. Als voorbeeld: kijken de kinderen in pyjama als “gewoonte” ’s morgens tv voordat ze naar school gaan, zorg ervoor dat dit in de vakantie ook gebeurd.

Niet alleen de ochtend rituelen zijn vastgelegd maar na school zal het huiswerk ook gedaan moeten worden. Deze gewoontes zijn belangrijk om alvast te “oefenen” voor het schooljaar begint. Koop een aantal boeken waar je kind oefeningen in moet maken en geef het kind de ruimte deze oefeningen te maken. Lezen, schrijven, puzzels, of andere oefeningen zijn een goede voorbereiding op wat komen gaat als het schooljaar begint.

Bekijk ook

Asperger Syndroom

Het syndroom van Asperger is een ontwikkelingsstoornis die van invloed is op hoe de hersenen informatie verwerken.

Syndroom van Asperger bij Volwassenen

Het syndroom van Asperger bij volwassenen is een ontwikkelingsstoornis die van invloed is op hoe de hersenen informatie verwerken.

Kenmerken Asperger

Personen met het gedragsprobleem syndroom van Asperger hebben een onzichtbare handicap. De kenmerken Asperger zijn hieronder uitgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *