Asperger Syndroom

Syndroom van Asperger

Het syndroom van Asperger is een ontwikkelingsstoornis die van invloed is op hoe de hersenen informatie verwerken. Het vormt de sociale, emotionele en communicatieve vaardigheden en gedragingen van een persoon. Het syndroom van Asperger wordt meestal duidelijk tijdens de kindertijd en blijft bestaan gedurende het hele leven, met variërende graden van invaliditeit.

Er is geen remedie. Echter, de vaardigheden van een persoon met Aspergersyndroom worden ondersteund door een combinatie van steun, regelmatige routine en therapeutische interventie.

Het syndroom van Asperger is een autisme spectrum stoornis (ASS)

Het syndroom van Asperger is een van de autisme spectrum stoornissen (ASS). Dit betekent dat mensen met het syndroom van Asperger een breed scala aan gedragingen en sociale vaardigheden kunnen hebben, en geen twee individuen hebben dezelfde set van eigenschappen.

Sommige mensen zullen dezelfde vaardigheden hebben als hun collega’s, terwijl anderen ‘vreemd’ gedrag vertonen. Andere mensen zullen significant verschillend zijn van hun leeftijdsgenoten.

Geschiedenis van het syndroom van Asperger

Het syndroom werd een erkende ontwikkelingsstoornis in 1994. Voorafgaand daaraan, werd iemand met het Asperger-syndroom als sociaal onhandig of ongezellig beschouwd. Bij sommige mensen werd een verkeerde diagnose gesteld en gelabeld als “obsessief compulsieve” psychiatrische stoornis of gewoon gezien als vreemd.

Kinderen met het syndroom van Asperger

Veel van het gedrag van kinderen met het Asperger- syndroom is ‘normaal’ voor jonge kinderen als ze slechts een deel van de tijd gebeuren. Echter, als ze vaker voorkomen of meestal, dan kunnen deze gedragingen duiden op het syndroom. Het patroon van moeilijkheden kan heel verschillend zijn per kind.

Kinderen met het syndroom hebben veel gedragingen die vergelijkbaar zijn met die bij kinderen met autisme. Echter, deze mensen hebben geen geschiedenis van taalachterstand, hebben een betere fundamentele taalvaardigheid en zullen in het algemeen van gemiddelde tot bovengemiddelde intelligentie zijn.

Kenmerken van het syndroom van Asperger

Mensen met het syndroom van Asperger kunnen problemen hebben op sociaal gebied zoals:

 • Moeite met het vormen van vriendschappen
 • Een voorkeur om alleen te spelen of met oudere kinderen en volwassenen
 • Blijkbaar een goede talenkennis hebben, maar moeite hebben met communicatie. Taal kan worden beschouwd als zeer geavanceerd of  “vroegrijp” in vergelijking met leeftijd genoten. De persoon kan in staat zijn om uitvoerig te praten over een onderwerp van belang, maar moeite hebben met meer praktische taken zoals vertellen over de gebeurtenissen van de dag, het vertellen van een verhaal, of het begrijpen van grappen en sarcasme
 • Een gebrek aan waardering voor twee richting verkeer: luisteren praten. Zo kunnen zij hun communicatiepartner geen kans geven om deel te nemen in het gesprek
 • Een zeer letterlijke interpretatie van wat er is gezegd. Bijvoorbeeld, wanneer  een persoon met het syndroom van Asperger gevraagd wordt op op te hoepelen (weggaan) zal hij waarschijnlijk in de war raken en letterlijk proberen op te hoepelen
 • Onvermogen om de regels van sociaal gedrag te begrijpen, zich in te leven in de gevoelens van anderen en moeite hebben met het  ‘lezen’ van lichaamstaal. Bijvoorbeeld, een persoon met het syndroom zal niet begrijpen dat iemand zich niet prettig voelt wanneer hij fronst.
 • Gedrag varieert van licht ongebruikelijk, excentrieke of ‘vreemd’, tot heel agressief en moeilijk
 • Vasthouden aan regels en rituelen waar alle gezinsleden zich aan moeten houden
 • Woede en agressie als dingen niet gebeuren zoals ze willen
 • Gevoeligheid voor kritiek en beperkte belangstelling. Bijvoorbeeld een persoon met het syndroom van Asperger kan zich richten op het leren van alles wat er te weten valt over auto’s, treinen of computers

De Wereld Gezondheids Organisatie ICD-10 classificatie geeft bij dit syndroom een verhouding man/vrouw aan als acht tot een. Dit betekent dat ongeveer acht keer meer mannen dan vrouwen worden gediagnosticeerd met het syndroom van Asperger. Echter, deze schijnbare ‘gender bias’ is te wijten aan het feit dat meisjes met het syndroom van Asperger beter zijn in het leren en het kopiëren van sociale vaardigheden, en daardoor beter in staat om hun toestand te verhullen.

Sommige mensen met het syndroom van Asperger zijn zeer getalenteerd in hun gekozen belangstellingsgebied en kunnen zeer belangrijke academische functies hebben en beroepshalve succesvol zijn. Terwijl krachten en vaardigheden verschillen van de ene op de andere, kan een persoon met het syndroom van Asperger onder andere beschikken over:

 • Gemiddelde of boven-gemiddelde intelligentie
 • Uitgebreide woordenschat – maar veel mensen hebben moeite met het praktische gebruik van de taal
 • Expertise in hun gekozen onderwerp van belang
 • Uitstekende feitelijke geheugen voor hun gekozen onderwerp van belang
 • Toewijding en betrokkenheid bij hun werk als ze werken in een ondersteunende omgeving en hun werk is afgestemd op hun belangen
 • De drive om goed te presteren op school of op het werk, indien er voor een ondersteunende en inclusieve omgeving wordt gezorgd

Asperger is geen ziekte

Het syndroom van Asperger is al aanwezig vanaf de geboorte, maar het kan vaak ongemerkt (of niet gediagnosticeerd) blijven tot de eerste schooljaren. In sommige gevallen (met name bij vrouwen met het syndroom van Asperger), kan een diagnose pas plaatsvinden na de adolescentie of zelfs wanneer ze al volwassen zijn.

 

Bekijk ook

Syndroom van Asperger bij Volwassenen

Het syndroom van Asperger bij volwassenen is een ontwikkelingsstoornis die van invloed is op hoe de hersenen informatie verwerken.

Kenmerken Asperger

Personen met het gedragsprobleem syndroom van Asperger hebben een onzichtbare handicap. De kenmerken Asperger zijn hieronder uitgelegd.

Het Syndroom van Asperger

Veel mensen met het syndroom van Asperger hebben een overgevoeligheid voor intensiteit of focus. Zij kunnen veel praten over hun specifieke interesses.

2 Reacties

 1. Ik denk behept te zijn met het AS stoornis. Ik heb nooit eerder hierover gehoord of gelezen maar nadat ik een 50-vragen test had gedaan en nogal ‘hoog’ scoorde vermoed ik dat ik ‘gestoord’ ben. Ik ben bij de huisarts geweest maar omdat ik had aangegeven dat ik niet aan de stoornis ‘lijd’ werd mij aangeraden gewoon mezelf te zijn zoals ik al 75 jaar ben.

  • Dag Anon, ik zit in exact dezelfde situatie!!! Ik ben geboren in 1956 en, in 1994 werd Asperger erkend. Dus, in onze jeugd werden wij “geholpen” met aan klap tegen ons oren of een schop onder ons kont. Ik kom uit een gezin met 7 kinderen en ik was de middelste. Bij ons kwam de dokter alleen als er iemand 40° koorts had, en, één keer toen ik dan toch direct geopereerd moest worden aan een blindedarmontsteking die(gelukkig) net niet gesprongen was. Ik heb heel mijn leven enorm veel problemen gehad, onder andere met het behouden van werk. Ik ondervind dagelijks problemen omdat ik andere mensen gewoon niet begrijp. Maar, dokters vinden het niet de moeite om nog iets aan ons te doen. Rode neuzen dag voor tieners die mentale problemen hebben omdat ze vier uur geen internet hebben, dat gaat allemaal ,daar verzamelen ze miljoenen voor!!! Maar, mentaal gekwetste ouderen ,daar is geen tijd of geld voor!!! En, zoals je zegt, de huisartsen zeggen gewoon: je bent al zo oud, het zal verder ook nog wel gaan zeker? En, daar sta je dan!!! Ach, soms vind ik het allemaal de moeite niet meer waard, zeker nu niet meer in de Corona tijd. Buiten die AS stoornis heb ik nog een hele hoop andere zware medische problemen, en, dat maakt het allemaal niet beter. Soms krijg ik de indruk dat ze ons liever kwijt dan rijk zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *