Het Syndroom van Asperger

Veel mensen met het syndroom van Asperger hebben een overgevoeligheid voor intensiteit of focus. Zij kunnen veel praten over hun specifieke gebied van fascinatie, volledig onbewust van hun luisteraar. De meest populaire speciale belangen van jongens met het syndroom van Asperger zijn vormen van vervoer, specialistische gebieden van de wetenschap en elektronica, zoals computers.

Vrouwen met het syndroom van Asperger kunnen geïnteresseerd zijn in dezelfde onderwerpen, maar ervaring suggereert dat hun speciale interesse vaak dieren en klassieke literatuur zijn. Andere veel voorkomende interesses zijn schema’s en statistische gegevens, zoals beschreven in de volgende voorbeelden.

Martijn had verschillende fasen waarin hij de meest verschillende en vreemdste interesses had. Een van zijn eerste interesses waren verjaardagen. De eerste vraag die hij zou stellen aan iemand die nieuw binnenkomt en wordt geïntroduceerd  is de datum van zijn of haar verjaardag. Hij had een indrukwekkend geheugen voor dergelijke informatie waarbij hij de geboortedata van de tientallen mensen die hij had ontmoet moeiteloos kon opslaan.

De interesse met verjaardagen leek weg te gaan na een paar jaar om een interesse te ontwikkelen in de uren dat winkels open en dicht zijn. Hij zou dagelijks over straat lopen, met veel aandacht voor de informatie over de openingstijden van een winkel die zijn geplaatst aan de voorkant. Nogmaals, had hij een ongelooflijk geheugen voor dergelijke informatie. Martijn zijn nieuwe fascinatie zouden films worden. Hij was niet erg geïnteresseerd in de inhoud van de films of het bekritiseren van deze, maar had vooral een grote interesse in de ratings (bijv. G, PG, PG13, R) voor deze films. Van deze films hield hij lijsten bij waarin zijn favoriete acteurs en actrices verschenen. Daarnaast had hij een unieke methode voor het categoriseren van films, en was in staat om onderwerpen te filteren uit films waaronder ze vielen door ze in rubrieken te plaatsen (bv. films die behandelde het onderwerp van bruiloften, films waarin paarden verschenen).

Bekijk ook

Asperger Syndroom

Het syndroom van Asperger is een ontwikkelingsstoornis die van invloed is op hoe de hersenen informatie verwerken.

Syndroom van Asperger bij Volwassenen

Het syndroom van Asperger bij volwassenen is een ontwikkelingsstoornis die van invloed is op hoe de hersenen informatie verwerken.

Kenmerken Asperger

Personen met het gedragsprobleem syndroom van Asperger hebben een onzichtbare handicap. De kenmerken Asperger zijn hieronder uitgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *