Syndroom van Asperger

Het gedrag dat mensen tonen met het syndroom van Asperger heeft veel gezichten. Het is zo divers dat het onmogelijk is om een stereotype Asperger te kunnen beschrijven. Een stereotype bestaat gewoon echt niet. Iedereen kan Asperger hebben, zien er allemaal anders uit en ook bij iedereen kan het gedrag dat ze vertonen anders zijn.

In de huidige samenleving wordt iemand vooral op zijn uiterlijk en gedrag beoordeeld. Zo is iemand met Asperger niet anders dan anderen qua uiterlijk maar kan het gedrag van iemand overkomen als een beetje vreemd. Iemand lijkt ongevoelig te zijn voor andermans gevoelens en is vaak niet in staat om “tussen de regels door” te lezen tijdens de communicatie. Ze praten vaak niet over wat ze dwars zit en hebben geen behoefte om alles te delen met de mensen om hen heen. Dit zie je zelfs al bij jonge kinderen met het Syndroom van Asperger.

Iemand met Asperger weet niet helemaal hoe dat hij/zij non verbaal moet communiceren en missen ook het gevoel van wat er aanvaardbaar is als men communiceert. Ze vermijden contact met de ogen en hebben een grote comfortzone waar ze niet graag uit willen gaan.

Dit gedrag van iemand met Asperger wordt regelmatig ten onrechte bestempeld als onwil terwijl dit niet zo is. Ze begrijpen de regels van de sociale interactie niet waardoor dit gevoel bij anderen kan ontstaan. De meeste mensen met Asperger hebben dan ook het gevoel dat ze willen socializen maar weten niet hoe dat ze dit precies moeten doen.

Het gedrag van iemand met Asperger kan voor iemand die geen verstand heeft van dit syndroom egoïstisch lijken. Mensen met het syndroom van Asperger hebben een eenzijdige communicatie tijdens een gesprek en hierbij zal het voornamelijk gaan over de eigen favoriete onderwerpen. Tekenen van anderen zoals het verliezen van interesse of het graag willen veranderen van onderwerp worden niet of nauwelijks opgepikt door iemand met Asperger.

Ook wordt vaak een gedachtegang zomaar eruit gegooid zonder enige waarschuwing. De eerlijkheid van iemand met het syndroom van Asperger kan regelmatig resulteren in het feit dat anderen zich beledigd voelen, dit komt omdat “nooit liegen” hoog staat aangeschreven bij iemand met Asperger. Een ander veel voorkomend kenmerk van iemand met Asperger is dat hij/zij inflexibel is en angst heeft voor verandering.

Al het bovenstaande is typisch voor iemand met Asperger en gerelateerde gedragingen kunnen invloed hebben op de mensen om hen heen.

Bekijk ook

Asperger Syndroom

Het syndroom van Asperger is een ontwikkelingsstoornis die van invloed is op hoe de hersenen informatie verwerken.

Syndroom van Asperger bij Volwassenen

Het syndroom van Asperger bij volwassenen is een ontwikkelingsstoornis die van invloed is op hoe de hersenen informatie verwerken.

Kenmerken Asperger

Personen met het gedragsprobleem syndroom van Asperger hebben een onzichtbare handicap. De kenmerken Asperger zijn hieronder uitgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *