Asperger en relaties

De meeste mensen met Asperger hebben weinig verstand van intieme zaken en romantiek. Sociale interactie is dan ook erg ingewikkeld voor iemand met dit syndroom, wat zich kan uiten in vele vormen. Ze gedragen zich niet sociaal, ze begrijpen non-verbale communicatie niet of ze houden hun emoties voor zich. Het is daarom een uitdaging om een relatie aan te gaan met iemand die Asperger heeft. Zie hieronder de 10 tips.

10 Tips om je te helpen als je relatie Asperger heeft.

  1. Laat duidelijk weten wat je van hem/haar wilt, jij beslist. Hij/Zij is zeker geïnteresseerd in je maar zal dit niet laten merken. Ga er dan ook niet vanuit dat hij/zij je niet leuk, niet aantrekkelijk of egoïstisch is. Hij/Zij is zich bewust van jouw interactie maar is alleen verward over alle non-verbale communicatie.
  2. Verwacht niet een normale relatie. Jullie relatie is zeker geschikt maar dit hangt af van een heleboel dingen (geduld, duidelijkheid, verdraagzaam, aanpassing, sterk vertrouwen).
  3. Zorg ervoor dat je relatie met Asperger zich op zijn/haar gemak voelt wanneer hij/zij in sociale situaties terecht komt. Denk hierbij aan festivals, grote feesten, groepsuitjes of verjaardagen. Hij/Zij gaat liever in een klein gezelschap, en begrijp het als hij/zij niet overweldigend enthousiast is.
  4. Begrijp dat bepaalde eigenaardigheden horen bij Asperger, laat hem/haar dit weten als dit je stoort en leg ook duidelijk uit waarom dit je stoort.
  5. Leer waarin hij/zij geïnteresseerd is, probeer hier ook jullie activiteiten op aan te passen.
  6. Vraag om meer uitleg als hij/zij verward aan het praten is.
  7. Vertel raadsels, grappen of sarcasme op dezelfde manier als je zou doen met iemand die geen Asperger heeft.
  8. Romantiek is als een puzzel voor iemand met Asperger: Leg het hem/haar uit waarom het nodig is en je zult versteld staan van de verbeteringen.
  9. Vertel hem/haar hoe je je voelt, vooral als je boos bent en waarom. Hij/Zij begrijpt je emoties vaak niet en zal ook niet weten waarom je zo reageert.
  10. Mensen met het syndroom van Asperger kunnen genadeloos eerlijk zijn. Bijvoorbeeld een jonge vrouw vroeg aan haar vriend met Asperger “Zie ik er goed uit in mijn nieuwe jurk?” zijn antwoord: “niet anders dan normaal”.

Bekijk ook

Asperger Syndroom

Het syndroom van Asperger is een ontwikkelingsstoornis die van invloed is op hoe de hersenen informatie verwerken.

Syndroom van Asperger bij Volwassenen

Het syndroom van Asperger bij volwassenen is een ontwikkelingsstoornis die van invloed is op hoe de hersenen informatie verwerken.

Kenmerken Asperger

Personen met het gedragsprobleem syndroom van Asperger hebben een onzichtbare handicap. De kenmerken Asperger zijn hieronder uitgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *