Asperger als gedragsprobleem

Asperger is een aandoening in het autistisch spectrum. Het is niet duidelijk wat de oorzaak is van dit autisme syndroom, maar wel wat beslist niet de oorzaak is. Televisie, opvoedingsstijlen of keuzes, junk food, driftbuien en gezinssituaties veroorzaken het syndroom niet. De persoon heeft moeite met subtiele emotionele signalen en kan sterk gefocust zijn op één specifieke bezigheid. Verstoringen in de dagelijkse routine kunnen een probleem zijn, alles moet zorgvuldig gepland worden. Ook komen soms lichte tics voor zoals met het hoofd of met de handen. De persoon in kwestie kan prima functioneren en bijzonder intelligent zijn. Met de juiste diagnose worden de sociale problemen en planningsproblemen veel beter te behappen.

Huidig onderzoek geeft aan dat er waarschijnlijk zowel een neurologische als genetische oorzaak is. Dit betekent dat in sommige gezinnen meer dan een kind of familielid het syndroom heeft. In veel gezinnen met een persoon met deze aandoening zijn er vaak andere familieleden die een aantal soortgelijke problemen hebben, maar niet dezelfde diagnose hebben gekregen. Mogelijk vallen die onder de restgroep PDD NOS.

Diagnose van het syndroom van Asperger

Ouders kunnen al enige tijd bewust zijn dat het gedrag van hun kind anders is. Maar het kan nog jaren duren voordat het patroon van gedrag is gekoppeld aan het syndroom van Asperger.

Een diagnose wordt meestal gesteld door een kinderarts die werkt met een team van specialisten, zoals een psycholoog en de therapeut om een grondige beoordeling van de vaardigheden van het kind uit te voeren.

Er zijn verschillende soorten assessments, sets van criteria of schalen die gebruikt kunnen worden om het syndroom van Asperger te diagnosticeren. De beoordeling omvat meestal vragen over sociale en emotionele vaardigheden, communicatieve vaardigheden, leervermogen, beweging vaardigheden en speciale interesses.

Deze evaluatie kan worden uitgevoerd over meerdere dagen thuis, in een kliniek of op de kleuterschool of school. Terwijl het diagnostisch proces vaak een lange duur kan hebben, is het cruciaal om ondertussen de best mogelijke zorg te geven aan het kind.

Behandeling van het syndroom van Asperger

Er is geen specifieke behandeling voor dit syndroom helaas. Sociale vaardigheidstraining kan echter nuttig zijn. Het verkrijgen van een diagnose van de aandoening kan betekenen dat mensen met Asperger en hun families financiële ondersteuning voor hun handicap kunnen krijgen.

Diagnose kan er ook voor zorgen dat de familie en anderen het gedrag en de gevoelens van een persoon met het syndroom van Asperger zullen begrijpen. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van meer realistische verwachtingen, het zorgvuldig plannen van veranderingen in routines en het beheren van stress.

Bekijk ook

Asperger Syndroom

Het syndroom van Asperger is een ontwikkelingsstoornis die van invloed is op hoe de hersenen informatie verwerken.

Syndroom van Asperger bij Volwassenen

Het syndroom van Asperger bij volwassenen is een ontwikkelingsstoornis die van invloed is op hoe de hersenen informatie verwerken.

Kenmerken Asperger

Personen met het gedragsprobleem syndroom van Asperger hebben een onzichtbare handicap. De kenmerken Asperger zijn hieronder uitgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *