Asperger Syndroom en Seksualiteit

Het Asperger syndroom en seksualiteit gaan altijd lastig samen. Een seksuele relatie is een uitdaging, signalen van “ik wil met je uit”, en seksuele signalen worden vaak niet begrepen door mensen met het syndroom van Asperger.

Het is algemeen bekend dat het syndroom een gebrek aan vaardigheden op sociaal en communicatief vlak veroorzaakt. Hierdoor ontstaan communicatie problemen en hebben mensen met het syndroom van Asperger een slechtere coördinatie en vaak zijn ze geobsedeerd door één bepaald onderwerp.
Er is erg weinig bekend over seksueel gedrag van mensen met Asperger, echter hebben de meeste mensen met dit syndroom interesse in seks. Wel is duidelijk dat de normen en waarden binnen het seksuele veld zijn moeilijk om te begrijpen voor mensen met Asperger.

Overgevoeligheid of overreageren komt vaak voor bij mensen met het Syndroom van Asperger. Dit beïnvloed ook het seksuele gedrag, of de wens om intiem te zijn, of de aantrekking tot seksuele activiteiten. Als het gaat om seksueel gedrag dan snappen mensen met Asperger vaak niet de grenzen en dus de beperkingen.
Om dit voor Aspergers begrijpbaar te maken zullen ouders in de tienerjaren met passende visuele hulpmiddelen het moeten uitleggen en duidelijk maken dat je ten alle tijden gepast gekleed bent en niet jezelf aanraakt in het openbaar.

Tieners met Asperger hebben meer seksuele voorlichting nodig

Tieners zullen tijdens de pubertijd het verlangen naar seks ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om deze veranderingen en gevoelens in hun lichaam bespreekbaar te maken. Tieners helpen om positief te zijn over hun veranderingen in het lichaam is als ouders erg belangrijk.
Als uw tiener Asperger heeft zal een subtiele uitleg niet goed of anders worden geïnterpreteerd. Je zult als ouder, om je tiener de grenzen te laten begrijpen, goede instructies moeten geven over wat is goed, wat is niet goed, gepast bij de leeftijd en vaardigheden van uw kind.
Het kan helpen om boeken te laten lezen die zijn aangepast naar de leeftijd van uw kind.

Volwassenen met het Syndroom van Asperger en seksualiteit

Omdat het syndroom van Asperger een vertraging is in de ontwikkeling, kunnen volwassenen seksueel gedrag vertonen die vergelijkbaar is met het gedrag van tieners. Ze kunnen worden vertraagd in hun vaardigheden, die leiden naar een seksuele relatie. Als volwassenen kun je hier hulp bij krijgen door observatie of onderzoek dat seksueel gedrag aangepast wordt naar de leeftijd.

Obsessief gedrag is een symptoom van Asperger en kan gaan over het aangaan van seksuele relaties. Ook kunnen sommige medicijnen worden gebruikt om symptomen van het syndroom te behandelen die ook gevolgen hebben voor de seksuele begeerte.

Bekijk ook

Asperger Syndroom

Het syndroom van Asperger is een ontwikkelingsstoornis die van invloed is op hoe de hersenen informatie verwerken.

Syndroom van Asperger bij Volwassenen

Het syndroom van Asperger bij volwassenen is een ontwikkelingsstoornis die van invloed is op hoe de hersenen informatie verwerken.

Kenmerken Asperger

Personen met het gedragsprobleem syndroom van Asperger hebben een onzichtbare handicap. De kenmerken Asperger zijn hieronder uitgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *