Is Asperger Erfelijk?

Kan Asperger erfelijk zijn?

Het is mogelijk dat als je zoon of dochter de diagnose Asperger heeft gekregen dat jij of je partner dit syndroom ook heeft, bestudeer hun gedrag en kijk of er overeenkomsten zijn.

Het Syndroom van Asperger, ook wel hoog functionerend autisme genoemd, is een aandoening die valt onder neurobiologie. Dit syndroom zorgt ervoor dat bepaalde delen van de hersenen worden beïnvloed op een manier die nog niet door de wetenschap is achterhaald.

Het syndroom is daarom ook een stuk lastiger te begrijpen dan andere stoornissen zoals kleurenblindheid of de ziekte van Huntington. Wel is onderzocht dat deze ziekte 2 tot 8 procent meer voor komt dan andere gen ziektes.

Als je kijkt naar andere autisme spectrum stoornissen zie je dat er veel meer links met de genen zijn dan bij het Syndroom van Asperger. De autistische aandoening, het Syndroom van Rett is daadwerkelijk al bewezen erfelijk te zijn. In onderzoeken naar het syndroom van Asperger is nog niet daadwerkelijk aangetoond dat de aandoening erfelijk is, wel is hier een flink verhoogde kans op.

Opvallen voor het syndroom van Asperger is ook dat er veel meer jongens de diagnose krijgen dan meisjes of er zijn evenveel jongens dan meisjes maar krijgen mannen vaker de diagnose gesteld.

Wetenschappers hebben onderzocht of het syndroom van Asperger overgedragen wordt via het X chromosoom, uit dit onderzoek bleek dat er vaker Asperger overgedragen werd aan vader – zoon dan moeder – zoon, wat bevestigd dat dit syndroom voornamelijk bij mannen voorkomt.

In een aantal gevallen hadden beide ouders Asperger en kreeg het kind deze aandoening ook mee. Ook bij één eiige tweelingen hebben vaak beide kinderen Asperger als de ene dit ook heeft.

Terwijl sommige wetenschappers het idee dat ten minste een deel van Asperger niet helemaal genetisch is, zijn er geen specifieke bevindingen die associëren met het syndroom van een sociaal milieu aandoening. Gebrek aan associatie van de ziekte met kenmerken zwangerschap en zwangerschapscomplicaties is ook het geval.

Bekijk ook

Asperger Syndroom

Het syndroom van Asperger is een ontwikkelingsstoornis die van invloed is op hoe de hersenen informatie verwerken.

Syndroom van Asperger bij Volwassenen

Het syndroom van Asperger bij volwassenen is een ontwikkelingsstoornis die van invloed is op hoe de hersenen informatie verwerken.

Kenmerken Asperger

Personen met het gedragsprobleem syndroom van Asperger hebben een onzichtbare handicap. De kenmerken Asperger zijn hieronder uitgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *