Oorzaak Syndroom van Asperger

De oorzaak van het syndroom van Asperger is door wetenschappers nog niet aangetoond maar uit onderzoek blijkt dat de genen en de omgeving een belangrijke rol spelen. Bij eeneiige tweelingen is er 90% kans dat als de ene Asperger heeft, de andere dit ook heeft. Ook als een broer of zus asperger heeft is er een 35x hoger risico dan normaal voor de ontwikkeling van deze aandoening. Onderzoekers zijn nu in de fase dat ze specifiekere genen aan het zoeken zijn om Asperger te kunnen identificeren. De eerste successen hierin zijn al geboekt.

Bij het grootste deel van de mensen die het Syndroom van Asperger hebben ontwikkeld komt in hun familie geen vorm van autisme voor. Dit zorgt ervoor dat Asperger volstrekt willekeurig, en mogelijk na vele gen mutaties is ontstaan. Elke verandering in “normale” genetische informatie kun je een mutatie noemen. Deze kunnen worden geërfd maar kunnen ook ontstaan zonder enkele reden. Ze kunnen zowel nuttig als schadelijk zijn.

Als Asperger al ergens in de familie voorkomt hebben mensen een verhoogd risico op deze aandoening. Zowel genetische als omgevingsfactoren spelen een rol bij het ontstaan van Asperger. In het milieu kunnen stoffen voorkomen die deze aandoening veroorzaken maar ook in de lucht, het water, het eten, de medicijnen en al het andere waar ons lichaam mee in aanraking komt. “Het milieu” is ook de omgeving waarin een kindje bij de moeder is opgegroeid. De gezondheid van de moeder tijdens de zwangerschap kan effect hebben op het ontwikkelen en groei van Asperger.

Naast bovenstaande omgevingsfactoren zijn er nog vele andere factoren die onderzocht zijn zoals medische aandoeningen in de familie, blootstelling aan (evt. giftige) stoffen, leeftijd van de ouders tijdens de geboorte, de plaats waar iemand geboren is of complicaties die zijn opgetreden tijdens de bevalling.

Uit onderzoek is gebleken dat meer het milieu een verhoogd risico is voor het ontwikkelen van Asperger en dat de genen dit risicofactor verhogen alleen dan slechts met een kleine hoeveelheid. Het proces om deze onderzoeken te doen heet Epigenetica, en de onderzoekers zijn nu nog bezig om te bestuderen of er nog andere manieren zijn om het Syndroom van Asperger te ontwikkelen.

Bekijk ook

Asperger Syndroom

Het syndroom van Asperger is een ontwikkelingsstoornis die van invloed is op hoe de hersenen informatie verwerken.

Syndroom van Asperger bij Volwassenen

Het syndroom van Asperger bij volwassenen is een ontwikkelingsstoornis die van invloed is op hoe de hersenen informatie verwerken.

Kenmerken Asperger

Personen met het gedragsprobleem syndroom van Asperger hebben een onzichtbare handicap. De kenmerken Asperger zijn hieronder uitgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *