Relatieproblemen en Asperger

Relatieproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, maar wat als de oorzaak ligt in het feit dat één van beide Asperger heeft? Sommige mensen met het Syndroom van Asperger kunnen met succes relaties onderhouden met ouders en kinderen. Een probleem is vaak een oneerlijke verdeling van verantwoordelijkheden. In een relatie met een persoon met Asperger zul je altijd praktische en emotionele ondersteuning moeten bieden zodra jullie met de kinderen op pad gaan. De persoon met het Asperger-syndroom zal dit slecht aankunnen.

Wanneer de partner frustratie uitdrukt of boos wordt dat zei of hij geen enkele hulp van welke aard kan krijgen, dan is de persoon met het Asperger-syndroom meestal verbijsterd. Let hierop, spanningen in een relatie maken Asperger symptomen vaak erger.

Voor een volwassene met de diagnose van het syndroom van Asperger is vaak het geval dat hun kinderen deze diagnose ook krijgen. Dit kan zeer pijnlijk zijn voor de partner aangezien deze met alle gezinsleden rekening zal moeten houden. Therapie, of lid worden van een steungroep waar je kan praten met andere mensen die staan voor dezelfde uitdagingen, kan nuttig zijn.

Relatieproblemen die veel voorkomen als gevolg van Asperger

Enkele veel voorkomende relatieproblemen voor partners van mensen met het Asperger-syndroom zijn onder meer:

  • Een gevoel van overdreven verantwoordelijk zijn voor hun partner.
  • Er wordt niet aan eigen behoefte voldaan in deze relatie.
  • Gebrek aan emotionele steun van familie of vrienden die de extra spanningen in een relatie met Asperger-syndroom niet volledig begrijpen.
  • Een gevoel van isolement, omdat de uitdagingen van hun relatie uniek zijn en niet gemakkelijk te begrijpen door anderen.
  • Frustraties, de relatie verbetert niet ondanks grote inspanningen.
  • Twijfelen aan de integriteit van de relatie, of vaak nadenken over het beëindigen van de relatie.
  • Moeilijkheden bij het aanvaarden dat hun partner niet zal genezen van het syndroom van Asperger.
  • Na het accepteren dat hun partner niet kan genezen van het Asperger syndroom kunnen partners vaak last hebben van emoties zoals schuldgevoel, wanhoop en teleurstelling.

Relatieproblemen in bed

Veel relatieproblemen ontstaan door problemen in bed. Onderzoek naar het seksuele begrip van mensen met het Asperger syndroom staat in de kinderschoenen. Studies suggereren dat mensen met het syndroom van Asperger belangstelling voor seks als ieder ander ervaren. Ze worstelen vaak veel met de talloze complexe vaardigheden die nodig zijn om succesvol te onderhandelen in intieme relaties.

Mensen met het syndroom van Asperger kunnen soms ongepast, onvolwassen of vertraagd begrip voor de seksuele gedragscodes hebben. Dit kan soms leiden tot seksueel ongepast gedrag. Zo kan een 30-jarige met het syndroom van Asperger zich als een tiener gedragen.  Zelfs personen met een academische opleiding of degene met een succesvol beroep kunnen moeite hebben met het onderhandelen over de “verborgen regels” van de hofmakerij.

De emoties van een partner met het Syndroom van Asperger

Een persoon met het syndroom van Asperger kan moeite hebben met het begrijpen van de emoties van andere mensen. De subtiele berichten die door gelaatsuitdrukking, oogcontact en lichaamstaal worden gegeven, worden vaak gemist of verkeerd begrepen. Hierdoor kunnen mensen met het Asperger syndroom ten onrechte worden gezien als egoïstisch, zelfzuchtig of onverschillig.

Dit zijn oneerlijke labels, omdat de betrokkene neurologisch niet in staat om de emotionele toestand van andere mensen te begrijpen. Mensen met het syndroom van Asperger zijn meestal geschokt, boos en berouwvol als wordt verteld dat hun acties kwetsend of ongepast waren.

Bekijk ook

Asperger Syndroom

Het syndroom van Asperger is een ontwikkelingsstoornis die van invloed is op hoe de hersenen informatie verwerken.

Syndroom van Asperger bij Volwassenen

Het syndroom van Asperger bij volwassenen is een ontwikkelingsstoornis die van invloed is op hoe de hersenen informatie verwerken.

Kenmerken Asperger

Personen met het gedragsprobleem syndroom van Asperger hebben een onzichtbare handicap. De kenmerken Asperger zijn hieronder uitgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *